Etiquetes
atur, ine, Mariano Rajoy, ocupació, pensions, precarietat laboral
La guardiola de les pensions a Espanya s’acaba el 2017. I no ho dic jo, ni és cap titular alarmista “indepe”. Ho diu el mateix govern espanyol a Brussel·les, i ho podeu llegir en un diari gens sospitós de ser favorable al “procés” com El Mundo.
El sistema espanyol és deficitari, això és un fet i fa temps que se sap. Ara bé, el que ens van donar ahir va ser la data de defunció. El fons de pensions va tenir el seu màxim històric amb 66.800 milions d’Euros el 2011. Aquest fons ha anat minvant i el mateix govern calcula que a desembre del 2016 es tancarà amb només 13.500 milions. La previsió pel 2017 és devastadora, mancaran 2.655 milions d’Euros.
La primera pregunta que ens assalta la ment és evident, i com s’han “menjat” aquests més de 50.000 milions en cinc anys? La mitjana és fàcil, cada any ens hem menjat 10.000 milions d’euros. Tan deficitari és el sistema de pensions?
Sí, el sistema de pensions és deficitari, ingressa menys diners dels que es paguen, i per això es va crear el fons de reserva en anys de vaques grasses, però aquest fons s’ha fet servir per anar cobrint el dèficit sense atacar el problema de soca-rel i no s’han fet els deures.
La solució per al sistema de pensions és clara, s’ha d’augmentar els ingressos i això només s’aconsegueix reduint la taxa d’atur i creant treball de qualitat. I aquí és on el govern espanyol no ha fet els deures. Lluny de crear ocupació n’ha destruït.
Preguntem-ho a l’INE. Totes les dades que usarem en aquest article són dades oficials extretes del lloc web de l’INE, de l’enquesta de població activa.
Comparativa de les taxes d’atur de Catalunya i Espanya des del 2006 per trimestres. Veure gràfica amb dades en finestra nova »
Mariano Rajoy va succeir Zapatero el desembre del 2011, amb la promesa de crear ocupació. De fet va prometre crear 3,5 milions de llocs de treball. El 4t trimestre del 2011 es va tancar amb una taxa d’atur a l’estat espanyol del 22.56%, en total 5.287.300 aturats. Aquesta serà la seva casella de sortida. Les darreres dades de què disposem, el segon trimestre del 2016 (a 30 de juny) la taxa d’atur està al 20% i hi ha 4.574.700 aturats a l’estat Espanyol.
Amb prou feines ha reduït l’atur en un 2,5%, que en valors absoluts són 712.600 persones. Lluny dels 3 milions i mig de llocs de treball que va prometre ha aconseguit poc més d’una quarta part del promès. Però el més sagnant de tot no és l’elevada taxa d’atur, només superada a Europa per Grècia, sinó la precarietat d’aquesta.
Si us fixeu en tres paràgrafs més amunt, he dit que s’havia destruït ocupació, però segons l’INE hi ha poc més de 700.000 treballadors nous, perquè dic doncs que n’ha destruït? Doncs precisament per aquesta precarietat. La xifra d’aturats amaga una altra trista realitat, la qualitat d’aquest, molts d’aquests 700.000 llocs de feina ho són a mitja jornada, contractes temporals o amb sous molt inferiors als existents en el moment d’entrar el PP a govern.
Així doncs a efectes de la guardiola de les pensions s’ha destruït feina, ja que al baixar la qualitat de l’ocupació, ha disminuït el nivell d’ingressos del fons de previsió, el que agreuja més a més la situació d’aquesta guardiola.
Aquest article forma part d’una sèrie referent a les pensions, la segona part d’aquest article, es centra en la situació de la ocupació a Catalunya.
Retroenllaç: L’ocupació, millor a Catalunya | La Rauxa
Retroenllaç: Sous i cotitzacions | La Rauxa
Retroenllaç: Els joves: el futur | La Rauxa