Etiquetes

,

El passat 15 de desembre escrivia “calma blanca“. Ha passat pràcticament un mes i res no s’ha mogut. Aparentment. Seguim sense acord, seguim sense una convocatòria d’eleccions que permetin aclarir quin serà el futur de Catalunya. Seguim sense donar sortida clara als resultats del 9N. Però no tot està igual, el clima s’ha enrarit més, si és que això era possible.

La falta d’acord entre Mas i Junqueras fa que els dos parits hagin elevat el to de les seves declaracions i que els militants de base es llencin ganivets esmolats els uns contra els altres buscant un culpable. I al final el gran ferit és el procés. Les forces no nacionalistes es freguen les mans i el sobiranisme es desinfla.

Avui el President havia convocat una roda de premsa per parlar de l’acció de govern, però tant la premsa com els ciutadans només han escoltat una cosa, “dijous en sabrem més sobre la data de les eleccions…”.

Avui em deia un republicà que no calia fer les declaracions d’avui, que podria haver sortit dijous a ventilar-ho tot, dir la famosa data de les eleccions i fer balanç de l’acció d’aquest 2014. Sí, és una opció, però posats a ser pessimistes (i d’axó els catalans en som especialistes), si el president ha volgut separar les dues intervencions, és perquè pensa allargar el mandat uns mesos més.

Tindria lògica fer una roda de premsa en la qual es digués: “el mandat està esgotat, convoco eleccions per al mes vinent” i tot seguit fer el resum d’un mandat esgotat. (Tot i que seria altament electoralista, ja que un cop anunciada la dissolució del parlament s’està tècnicament en campanya, i aprofitar el mateix speech de convocatòria per fer el primer acte de campanya dient el que ha fet el teu govern, és com a mínim lleig).

Però fer una roda de premsa per dir “les eleccions seran d’aquí a 8 mesos i aquest govern ha fet tot això que els explico…” encara resulta més desconcertant. La pregunta immediata és: i els vuit mesos vinents que pensa fer? El fet d’explicar l’acció de govern porta implícit un tancament de cicle.

Així doncs dedicar una roda de premsa tancar cicle, fer resum d’any, com a acte aïllat, reforça la idea de hem tancat el 2014, encetem el 2015… i per tant transmet la idea que hi ha temps per fer més coses, les eleccions encara no estan a l’horitzó.

I ara ve el segon acte, la roda de premsa de dijous, en la que anunciarà l’esperada data… I mentre tots els catalans i catalanes morint de psicosi col·lectiva, ja que a cada aparició d’en Mas n’esperem que digui la data, i cada nova “llarga” en sumem una decepció.

Fa un mes que esperem un acord o un desacord, però esperem la primera certesa després del 9N, del qual només ens queda un llunyà record; i és què, almenys per a mi amb tanta pressió per les eleccions, la il·lusió del 9N s’ha convertit en un vell record…