Etiquetes

, , , , , ,

Després de la conferència del passat 25 de novembre d’Artur Mas i la d’ahir 2 de desembre d’Oriol Junqueras ara tothom està esperant una reunió entre el president i el cap de l’oposició en que acordin com han de ser les properes eleccions autonòmiques. I sembla que tot gira al voltant de la llista o les llistes que es pugin fer. Però cal tenir en compte que el prioritari és treure el millor resultat possible.

La gran qüestió és si una llista unitària sumaria  més o menys escons independentistes. Aquí caldria un gran anàlisi de l’electorat per saber si la gent veuria amb bons ulls aquesta llista i també caldria tenir molt clar qui la configuraria… Per tant és difícil saber si aquesta llista aconseguiria arrossegar més vots o desanimaria alguns votants que podrien tenir dubtes de votar una llista on figurés tal polític aliè al seu partit habitual.

Però més enllà de filies polítiques, hi ha l’argument dels avantatges que comporta el presentar-se units per la manera de repartir els escons segons la llei d’hondt. I això si que podríem quantificar-ho en base a les últimes eleccions, i ho he desenvolupat aquí.

Actualment CiU i ERC sumen 71 escons (50+21) que es reparteixen provincialment de la següent manera: Barcelona 26+12, Tarragona: 7+3, Girona 9+3 i Lleida 8+3. Si els dos grans partits s’haguessin presentat plegats i haguessin obtingut els mateixos vots que la suma de tots dos per separat curiosament el resultat hauria estat el mateix: 38 a Barcelona, 10 a Tarragona, 12 a Girona i 11 a lleida, en total 71 escons.

Llavors quin és el benefici que li dona la llei d’Hondt a una llista conjunta? Aquest només es veu reflectit si a aquesta coalició hi sumem les CUP. A Barcelona on les cup van treure 3 escons el resultat seria equivalent, 41 escons que igualen els 26 de CiU, 12 d’ERC i 3 de les CUP. Si ens traslladem a Tarragona el vots de les CUP sumats a la llista unitària farien pujar un escó més, passant a 11 en front dels 10 que sumen CiU i ERC per separat; un diputat que perdria el PSC. A Girona tindrien el mateix guany que a Tarragona, un escó  (13 en front dels 12 que sumen per separat), que en aquest cas li resten al PP. Finalment a Lleida els escons no s’alterarien per sumar els vots de les CUP i es quedarien en 11 diputats.

Així doncs, i amb els resultats del 2012 sobre la taula, aquesta llista unitària només obtindria rèdit de la llei electoral si a la coalició s’hi sumessin les CUP, però aquestes ja van descartar aquesta opció des d’un bon principi…