Etiquetes

, , ,

Hi ha dies per bé o per mal que semblen assenyalats. És cert que si mirem efemèrides cada dia de l’any tenen històries al seu darrere, però hi ha d’alguns especialment encreuats.

Un exemple seria l’11 de Setembre, per Catalunya no cal dir que té una rellevància cabdal, i més aquest any que hem celebrat el tricentenari d’aquella funesta derrota. Però si mirem el dia en detall trobarem d’altres malaurats aniversaris, per molts el més visible és l’11S, el dia en què un atac terrorista va colpir els Estats Units i va canviar el món per sempre. Però també ens hem de remuntar al 1973 i el bombardeig del Palau de la Moneda i la mort de Salvador Allende.

Una altra data també lligada a Catalunya ha estat el recent 9N en què es va celebrar el 25è aniversari de la caiguda del mur de Berlín, per contrastar amb totes les males notícies anteriors dues notícies alegres en un mateix dia. Però el 9N també té una cara fosca a l’alemanya d’entreguerres.

I avui és 20N una data en què tothom té en la memòria la imatge d’un orellut mig plorós anunciant la mort d’en Franco. I per allò de les coincidències també és un aniversari menys conegut i que hauria de fer-se veure més. Se celebra el 55è aniversari de la Declaració universal del dret dels infants i el 25è aniversari de la Convenció del dret dels Infants, que fa que el d’avui sigui declarat dia mundial de la infància. Altrament avui es commemora el 50è aniversari del naixement de CCOO. Així doncs avui tornen a confluir aniversaris de caire positiu.

Però vés per on avui, però també passarà a la llista d’efemèrides la mort d’una dona molt rica. I desgraciadament un tema del cor d’una noble amb un patrimoni de més de 3.000 milions d’euros tindrà més rellevància que les carències de la infància. Pot ser que hi pensem, no? D’això també hem de prendre nota i pensar-hi quan construïm el país nou.