Etiquetes

, ,

Ahir li donava voltes mentalment a la proximitat del 9N i filava quins arguments desenvoluparia en aquest post. I es que el famós 9N està a tombar la cantonada i encara hi ha massa a fer.

I una de les coses que més em neguitejava era al voltant de la “campanya electoral”. Evidentment que aquesta jornada no es tracta d’una jornada electoral a l’ús, i per tant no podem parlar de “campanya electoral” com a tal, i tampoc es regeix per la llei electoral en quant  a calendari i formats, però si volem fer un procés amb cara i ulls, s’haurà de fer campanya per les diferents opcions.

Les eleccions típiques tenen un període de quinze dies per fer campanya, i si ens emmirallem amb elles aquest cap de setmana hauria d’arrencar la maquinària dels diferents blocs i començar a anunciar a tort i dret mítings, debats, trobades… o el que calgui.

Per poder arrencar aquest cap de setmana entre avui i dissabte s’haurien de començar a formar els blocs (aquí no fan campanya els partits individualment si no per blocs). Fins ara els partits amb representació parlamentària es distribuirien com segueix:

  • Sí i Sí: CDC, ERC, CUP
  • Sí i llibertat de vot: UDC i ICV-EUiA
  • Sí i No: PSC
  • No: PP i C’s

Ara bé, la cosa no és tan senzilla, per un costat tant PP com C’s han mostrat públicament la seva intenció de no participar d’aquesta jornada ni res que en tingui a veure, pel que previsiblement no faran cap acte. El PSC, tothom el situaria en un previsible Sí No, malgrat tampoc ha donat mai suport a la consulta. D’altra banda els últims dies ICV-EUiA s’ha despenjat, anunciant que ells no defensen aquest nou 9N, però és una incògnita que faran i/o defensaran durant la mal anomenada campanya.

Però mentre cavil·lava tot això el govern ha fet una roda de premsa avui en la que ha desvetllat algunes incògnites.

En boca de la vicepresidenta, Joana Ortega, ha confirmat que, el que finalment s’anomenarà “període de deliberació participativa” s’estendrà entre el 30 d’octubre i el mateix 9 de novembre, per tant 10 díes.

Personalment trobo que aquest període hauria de ser més ampli (arribant als 15 dies habituals) i que dilluns vinent, 27 d’octubre, els partits pro SíSí haurien de presentar un llibre blanc de tots els avantatges d’una Catalunya Independent. Però el calendari és massa ajustat i fins el dijous 30 haurem de seguir escoltant debats sobre la utilitat de la consulta i no del debat de debò: quina és la millor opció.