Etiquetes

, , , ,

Ahir el govern canari va anunciar la seva intenció de convocar una consulta sobre les prospeccions petrolíferes que el govern d’Espanya ha aprovat davant la seva costa. Una preocupació gens menor per als habitants insulars per les enormes implicacions que pot tenir.

Evidentment en ple debat sobre la consulta del 9N les comparacions són inevitables, i els debat sobre si això ens afavorirà o no es posa en primera línea.

Personalment crec que ens afavorirà, no tant per les similituds o diferències entre els dos processos, si no per les similituds i diferències en la resposta del govern central.

El primer gran avantatge que podem treure els catalans de tot aquest caos es guanyar-nos la simpatia dels canaris gràcies al “exquisit” tracte que de ben segur el govern de Rajoy els donarà. Segons ha anunciat el president de les canàries han impulsat per la seva banda la consulta davant la falta de resposta i diàleg per part de Madrid a la seva petició de consulta. No us sona de res? Ara quan els canaris escoltin al president Mas dir que quan va parlar a Moncloa l’única resposta que rep és un cop de porta als nassos, sabran a que es refereix, i podran entendre millor la nostra indignació.

D’altra banda la resposta del govern Rajoy ha estat “aquesta consulta no es celebrarà” i ha al·legat allò de que  “no li compet”. Bé, resulta que no li compet a Canàries decidir sobre si es poden o no carregar l’equilibri ecològic de la seva costa. Ara quan els canaris escoltin al president Mas dir allò de que l’estat està recentralitzar i l’únic que vol es convertir les autonomies en simples gestores sense poder ni competències, sabran del que parlem.

Ara el pobres canaris començaran a patir les mentides i falsa propaganda de mitjans de la dreta, que manipularan al seu gust, i s’ho pensaran abans de creure depèn de quines acusacions que els mitjans espanyols aboquen sobre els catalans.

També escoltaran allò de que “la consulta és il·legal”, malgrat que el president canari ha afirmat clarament que el que ell pregunta no és sobre les prospeccions en si, si no sobre el model turístic i ecològic, i sobre això si que té competències. Però el govern central diu que no, que el que estan preguntant és una altra cosa. Bé quan escoltin al president Mas dir que nosaltres no estem fent un referèndum, sinó una consulta sense conseqüències jurídiques per saber que pensa el poble, i depenent de la resposta estudiar d’iniciar accions; potser s’ho escolten amb unes altres oïdes.

Una altra avantatge que aportarà al procés català és la “ruptura” dels socialistes. De la mateixa manera que Pedro Sánchez ha donat suport al president Rajoy en el recurs a la consulta catalana, també donarà suport a un probable recurs contra la consulta canària? Recordem que el president canari és socialista, pel que un recurs avalat pel PSOE seria un cop dur dins les files socialistes, i no avalar aquest segon recurs seria evidenciar una vara de mesurar diferent per Catalunya.

I ara venen les diferències, diferències en les formes que el que fan és sumar més gent a la causa pro-consulta. Per començar el govern va reunir amb caràcter d’urgència un diumenge el consell d’estat per tal de poder presentar el recurs un dilluns després d’una reunió del consell de ministres extraordinària, i el mateix dilluns amb caràcter extraordinari (per primer cop a la història) es va reunir el TC per admetre el recurs. També es mobilitzaran amb tanta urgència per frenar la consulta canària? Mentre publico això el consell de ministres està reunit, a veure quines mesures prenen, però no hauran tingut temps de tenir un dictamen del Consell d’Estat, i per tant o el convoquen d’urgència i es fa un consell de ministres extraordinari o s’hauran d’esperar una setmana com a mínim. I el TC serà tant expeditiu? I si no ho és, serem tots iguals davant la llei? O potser la nostra consulta atempta més drets que la seva? Hi ha drets de primera i drets de segona?

Quan veiem que el tracte que tenen amb la consulta canària és menys “urgent” el número de persones que se sumin a les manifestacions per demanar votar anirà creixent…

I finalment, si no ens tracten igual, estarà el govern de Rajoy menystenint els canaris i el seu govern? Aquest menysteniment no encendrà la ira dels canaris, que prou oblidats estan normalment com que a més no se’ls prengui seriosament en una qüestió que tanta importància te per ells?

Venen setmanes interessants… però des d’aquí tot el meu suport als canaris, i tant de bo celebreu la vostra consulta, personalment que serveixi per frenar aquesta aberració de prospeccions, però això ho decidireu vosaltres. Només us puc aconsellar paciència, perquè ara sabreu el que es tractar amb un govern que no es creu les institucions democràtiques i que us mira per sobre l’espatlla.