Etiquetes

, , , ,

El passat 8 d’abril, al congrés dels diputats Alfred Bosch feia un discurs sensacional que es resumia en una frase de Galileu: “Eppur si muove”. I li retreia al grup popular no veure que, encara que ells es quedin quiets el món és mou. Ahir a Sant Adrià de Besòs, en la votació de la moció de suport al 9-N vaig recordar aquest discurs.

Sant Adrià mai ha estat un municipi gaire favorable a la independència, no descobrirem res de nou. La alcaldia ha estat dominada majoritàriament per el PSC i la composició del ple així ho evidencia. És una de les poques alcaldies governades amb majoria absoluta per el PSC (11 regidors), i compta amb 4 regidors del PP (3 en el grup municipal del PP i un no adscrit per baralles internes), 3 regidors d’ICV-EUiA, 2 regidors de CiU i 1 regidor de PxC.

Ple 29 setembre 2014

Aquests resultats s’expliquen per la gran acceptació que tenia l’anterior alcalde —i cap de llista a les últimes eleccions municipals—, i que les eleccions municipals solen pivotar sobre qüestions de ciutat i no grans temes de pais (més si tenim en compte que al maig del 2011 no hi havia majoria social demanant la consulta, ni data, ni pregunta, ni el independentisme pesava en els programes electorals).

Però “Eppur si muove”. Si ens fixem en les eleccions europees del passat maig, unes eleccions fortament marcades per la consulta veiem moviment respecte a les municipals: el PSC va rebre un 24,55% dels vots (amb una caiguda del 50% respecte a les europees del 2009) i ERC va escalar fins a convertir-se en la segona força al municipi amb un 13,29% (triplicant el 4,41% de les eleccions del 2009).

Si traslladem aquests resultats a regidors ens trobariem una distribució amb 7 regidors socialistes, 3 d’ERC, 3 d’ICV-EUiA, 3 del PP, 2 de CiU, 2 de C’s i 1 de Podem/Podemos. Amb aquest equilibri de forces els partits pro-consulta (ERC, CiU i EUiA, més PODEM que ha manifestat els seu suport a que els catalans votin) sumarien 9 regidors, mentre que els contraris a la consulta (PP i C’s) en sumaríen 5. Fins i tot eliminant PODEM (pressuposant una abstenció) quedaria un marcador de 8 a 5. Decisius serien els 7 que obté el PSC en cas que es possissionessin, però una simple abstenció n’hauria facilitat l’aprovació.

Ahir es va celebrar una moció de suport a la consulta del 9-N presentada per CiU conjuntament amb ERC (que no te representació al consistori), la secció local de l’ANC i la secció local d’Omnium Cultural en resposta a la crida de l’AMI. El resultat va ser un rebuig de la mateixa i per tant la seva no aprovació.

Dels 21 regidors només van assistir 19 al ple municipal (van faltar un regidor d’ICV i un del PSC). La moció va obtenir 7 vots a favor (2 de CiU, 2 de ICV-EUiA, i 3 regidors socialistes), 10 vots en contra (1 regidor no adscrit, 1 de PxC, 3 del PP i 5 regidors socialistes inclòs l’alcalde) i 2 abstencions (del PSC ambdues).

El resultat era previsible malgrat hi havia sobiranistes adrianencs que esperaven un miracle en forma d’un suport del PSC com el que va facilitar l’aprovació a Badalona, o fins i tot una abstenció com l’anunciada a la veïna Santa Coloma que finalment tampoc es va materialitzar fent que la moció tampoc prosperés allà.

Com va dir Alfred Bosch “Eppur si muove”, però alguns polítics no ho volen veure i intenten impedir-ho, ahir a Sant Adrià ho vam viure, però amb el rebuig a la moció no aconseguiran frenar-ho.